2018. április 9., hétfő

SUMMERHILL. A pedagógia csendes forradalma


Képtalálat a következőre: „summerhill könyv”


Ezt a könyvet a cím alapján (ajánlót nem olvastam, vagy hallottam róla) azonnal megvettem. Általában egy-egy ilyen meggondolatlan könyvvásárlás nálam eddig mindig bejött.
Telitalálat volt!
Két könyvjelző volt benne, mert a férjemmel egyidejűleg olvastuk ezt is. Én napközben, ő este.
Nem volt még könyv, amit lassan, komótosan olvastam  hogy minél később érjek a végére, mert olyan jó. Ezúttal ezzel ezt a módszert választottam, kitartott pár hónapig, mégis nehezen engedtem el...

A szerző saját maga alapította iskolarendszeréről van a könyvben szó, melyet az 1900-as évek elején hozott létre Angliában. Az iskola a szabadság, a demokrácia és az önrendelkezés eszméit valósítja meg, és ennek alapjait és működését olvashatjuk.

Neil meg volt győződve róla, hogy nem a gyerekeket kell az iskolához szabni, hanem fordítva.
A könyv első részében az iskola működéséről, és a főbb irányokról olvashatunk, majd a gyermeknevelés, szex, vallás és erkölcs, gyermekproblémák, és a szülők problémái című részek engednek mélyebb bepillantást a rendszerbe.

A könyvön túl szeretném elmondani, hogy egy fantasztikus filmen keresztül ( https://www.youtube.com/watch?v=QlfuQqVMu0Y ) láthatjuk, hogy működik még napjainkban is a rendszer, ami lassan 100 éves lesz. A diákjaimnak is le szoktam vetíteni, és mondhatom, nekik is nagyon tetszik.
Másik jó hír, hogy immár Magyarországon is van egy hasonló hely: https://malom-alom.com/
Kár, hogy tőlünk távol ...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése