2018. augusztus 19., vasárnap

A háziállatok és a vidéki élet

Képtalálat a következőre: „a háziállatok és a vidéki élet”

Ma egy, a kicsik számára kincset érő könyvvel szeretnélek megismertetni kedves Olvasó. Egyben a szívedet is fájdítanám, mivel már nem kapható- sajnos.
Négy éve születésnapjára kapta Klára ezt a spanyolról fordított kiadványt, és most Loránd ért életének azon szakaszához (2 évesen), ahol a háziállatok és a gazdaság áll érdeklődésének középpontjában. 

A könyv inkább nézegetős, beszélgetős, néhány soros ismertetővel. Több mint 170 oldalon ismerhetjük meg a vidéki életet Francisco Arredondo és Equipo Susaeta illusztrációival és szövegével. 

A könyv szerkezete logikusan felépített: messziről mutatja a farmot, majd ahogy lapozunk egyre apróbb és részletgazdagabb illusztrációk mutatják be a vidéki élet egy-egy momentumát. Először a háziállatokkal ismerkedünk meg a kisebbekkel kezdődően az egyre nagyobbak felé. Az udvarban kapirgáló baromfikon túl a nem éppen idillikus baromfitenyésztő telepeket is megismerteti a könyv a gyerekekkel. 


Arra a kérdésre is választ találunk, hogy honnan kerül a hús az asztalunkra? Vagy a tejből milyen tejtermékek készülnek. Szekéren mehetünk a régi piacra, ahol a gazdák saját portékáikat árulták. 

A megismert állatokat földművelésre is használták, így láthatjuk, hogy szántottak, vetettek, arattak. Hogy termesztenek egy-egy növényt, a krumplitól kezdve a a borsón, kukoricán át a napraforgóig. Csíráztatásra is hív a könyv, így a folyamatot képen keresztül illusztrálva magunk is próbálkozhatunk. 




A könyv vége felé a különböző gyümölcsökkel is megismerkedhetnek a gyerekek, sőt még egy oliva bogyó szüretre is ellátogathatunk. A hazánkban honos szüret és borkészítés sem maradhat ki eme átfogó képeskönyvből. 


A legvégén pedig az élet legfontosabb és legszorgalmasabb állatait, a méheket,  a mézkészítést és a méhészkedést ismerhetjük meg. 




A könyv reális képet ad a vidéki életről, így például a különböző növényi kártevők, a róka, vagy a természeti katasztrófák veszélyeit sem hagyja ki. 

Egyetlen hátránya, hogy a kisebbek még nem tudják ezeket a finom- bár vastag- lapokat szépen lapozni, így elszakadnak. Ekkora terjedelmet viszont nem lehet kemény táblásra nyomtatni, ezt értem. Szóval még nőnünk kell hozzá ilyen értelemben. De szeretjük nagyon!! Minden gyerekem. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése