2020. április 21., kedd

A nyers étel csodája

Victoria Boutenko - A nyers étel csodája

Néhány éve sok könyvet olvasok az egészséges táplálkozásról és életmódról. A piac telített, találni egymásnak teljesen ellentmondókat is. Mindenkinek magának kell kitapasztalnia, hogy mi jó neki, mit tud adaptálni a saját életébe. Volt idő, hogy paleo könyveket és recepteket olvasgattam, próbálgattam. Közben változtam, egy éve drasztikusan csökkentettem a húsfogyasztásom, illetve el is hagytam. Bár vegetáriánusnak nem mondanám magam, mert zsírt még mindig használok. De nem is ez a lényeg, mert nem divatból alakítottam így az étrendem, hanem mert érzem pozitív hatását a szervezetemben. 

Jelen helyzetben ajánlotta egy ismerősöm Victoria Boutenko könyvét a nyers táplálkozással kapcsolatban. 
A könyv két részből áll. Az elsőben elmeséli a szerző, hogy ő maga hogyan tért át a nyers étrendre (A gyermekei krónikus betegségein szeretett volna segíteni.), majd hogy követte őt a férje és két tini gyermeke. A könyvben ők is elmesélik első élményeiket. Nem csak a pozitívumokat, hanem a nehézségeket is említik. 
Mérhetetlen nagy elhatározás, kitartás kellett, amiben így családilag támogatni tudták egymást. 
A második részben a növényi alapú étkezés szervezetre gyakorolt hatásainak járt utána Victoria tudományos cikkek, tanulmányok segítségével. 
Mindkét rész végén egy tucat zöld turmix és nyers receptet próbálhatunk ki. A könyv végén a család életéből pár színes fotó illusztrálja táplálkozási "kalandjukat", melyből mi magunk is erőt meríthetünk, ha még az olvasmányos, lebilincselő szöveges élménybeszámoló után további inspirációra vágynánk.

Azt nem állítom, hogy áttérek azonnal a nyers kosztra, de ez a tavaszi időszak remek alkalom, hogy a kertemben fellelhető zöldekből én magam készítsek turmixot, és élvezzem jótékony hatását. 



A szerző szerint a legjobb módszer, ha mindenki maga próbálja ki a nyers táplálkozást két hétig, ahelyett, hogy ezzel kapcsolatban számos könyvet elolvasna. Majd a két hét elteltével a teste jelzései alapján határozottan el tudja dönteni, mire is van szüksége. Jön a zöldség és gyümölcs szezon, így a két hetes időszakot azért azt hiszem be fogom iktatni. Szerencsére nyitott vagyok új dolgokra. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése