2018. szeptember 23., vasárnap

Fognyűvő Manócska

Képtalálat a következőre: „fognyűvő manócska képek”

Hogy telnek nálatok az esték? Szívesen mennek a gyerkőcök fogat mosni, vagy állandó konfliktus van emiatt?

Sok anyuka panaszkodik mostanság, hogy valahogy nem akarnak a gyerekek fogat mosni. De persze ez nem most kezdődött. Jó hogy. Ez ott kezdődik, hogy vajon, hogy szoktatjuk rá a rendszeres rutinszerű fogmosásra gyermekünket még kicsiként.

Én most lobogtatom a zászlóm, és kihúzom magam, mivel a mi gyerekeink szívesen mennek esténként fogat mosni, anélkül, hogy szólni kéne. Sőt! Ki nem hagynák, még betegen sem felejtik el. 

Ez ott kezdődött nálunk, hogy a reklámoknak ellenállva, nem kezdtem el suvickolni a pici fogait, amikor épp, hogy előbújtak. Az anyatejnél jobb fertőtlenítő nem is létezik, mikor még szopizik a baba. Így amíg este a szopiba aludt bele, addig csak napközbeni játék volt a fogkefe. Olyan két éves koruk körül (gyerekenként változott) kezdtük az esti rutinba a fogmosást beemelni. A legkisebb most tanulja, utánozza a tesókat. 

Másrészt a mesén keresztül jutottunk el velük idáig, mikor már óvodások voltak, és értették Hanna Künzel és Günter Schmitz Fognyűvő Manócska című meséjét. Még én is ezen a könyvön nőttem fel. Biztos sokan ismeritek, mert az 1971-es német megjelenés után 1982-ben kicsiny országunkba is eljutott. Jó hír, hogy 2009-ben újra nyomták, így most is kapni, ha esetleg lemaradtatok róla! Szerintem ez is mutatja, mennyire nincs párja a piacon a témában.

A történet kedves, bár a gyerekek számára egy kicsit félelmetes is. (Az enyémekben sokáig dolgozott a fognyűvő manócska képe: ki ő? hol lakik? hogy jut a szájába? miért nem látja? és hasonló kérdések zuhantak ránk, de ügyesen feldolgozták ezt, és azóta nem téma.)
(Nyalókás) Gergő történetét ismerhetjük meg, aki imádja az édességeket, és legszívesebben esténként fogmosás helyett is azt majszol. Egészen addig, míg egy fognyűvő manócska nem költözik egyik éjjel a fogai közé, és el nem kezdi kalapálni azokat. Reggel a kisfiú a fájós foga miatt sírva kel, így aztán édesanyjával meglátogatják a fogorvost . A szerzők itt zseniálisan mutatják be, hogy mi is vár a páciensekre a fogorvosnál. A várótermet, a fogorvosi eszközöket, és a fogorvos bácsit is a gyerekeket megnyugtatva láttatja a történet. A fogorvos, a Gyógyító Doktor Bácsi (csupa nagybetűvel) felveszi a harcot ezekkel a fránya fognyűvőkkel, és kisepri őket még a legeldugottabb helyekről is. A történet persze pozitív kicsengésű, hisz Gergő jó útra tér, az édességet gyümölcsre cseréli, és rendszeresen mos fogat. Zsebpénzét pedig gyűjti. Eddig a történet.

A rajzok a békebeli időket idézik, nagyon aranyosak. Nekem különösen a fognyűvő manó cukorkafejes ábrázolása tetszik.

 Képtalálat a következÅ‘re: „fognyűvÅ‘ manócska képek” Képtalálat a következÅ‘re: „fognyűvÅ‘ manócska képek”

Képtalálat a következÅ‘re: „fognyűvÅ‘ manócska képek” Képtalálat a következÅ‘re: „fognyűvÅ‘ manócska képek”
                                   
Remélem kedvet kaptok, hogy gyermekeiteknek is megvegyétek. Nem csak óvodás korosztálynak! Talán ezzel jobban fog menni a fogmosás is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése