2018. október 10., szerda

Louis Braille. A vakírás feltalálójának élete

Képtalálat a következőre: „louis braille streit”

Október 15. a látássérültek nemzetközi napja. Erre az alkalomra ajánlom nektek Jakob Streit nagyszerű könyvét, melyben a gyerekek (9 éven felüliek) számára mutatja be Louis Braille, a vakírás feltalálójának életét.

A történetben egészen kicsi korától kísérhetjük végig Louis-t, aki gyermekkorában megvakult. A tragédia ellenére egy melegszívű, élet igenlő és határozott ifjú válik belőle, akit mindenki szeret.
A történetben rengeteg plusz információ lapul. Például, a nyeregmíves édesapán keresztül megtudjuk, hogy a bőrt hogyan cserzik, miért van olyan különleges illata. Vagy hogy az almának 5 magja van ... Melyiknek? Mert én azóta számolom a külön fajta almák magjait, de mindig több. Ha valaki rábukkanna 5 magú almára, jelezze, kérem.

A legizgalmasabb mégis a vakírás jeleinek meghatározása. Tudtátok, hogy először a katonák használtak ilyen jelírást Barbier százados nyomán? Kitaláljátok, miért volt erre szükségük látó emberekként? (Ha nem, a könyvben találtok választ.)
Aztán ezt fejlesztette tovább Louis, hogy aztán egy dobókocka tegye fel az i-re a pontot. A jelrendszer a dobókocka 6 pontjára lett felépítve, nagyobb pontokkal jelölve a betűket, számokat, írásjeleket, és a francia abc különleges betűit.

Képtalálat a következőre: „louis braille streit”

Nándit teljesen magával ragadta a könyv. Mindig a Braille írást nézte, és kerítenem kellett valamit (itthon gyógyszeres doboz volt), amin ő is ki tudja tapogatni a jeleket. 
A lányok is hallgatták, bár nekik többször azt kellett elmesélnem, hogy is vakult meg a még kisfiú Louis. Őket ez foglalkoztatta. 

A könyv egyetlen hátránya, hogy mivel nagyobb korosztálynak íródott, így nincsenek fejezetek (szusszanások), és olvasáskor így akkor hagytuk csak abba, mikor lankadt a figyelem, vagy elfáradtunk. Nem tudtam belőni, hogy meddig olvassuk. (Ez nálunk főleg azért problémás, mert a tesók is sorban állnak ilyenkor a választott könyvvel, és mindenkinek kell olvasni. Ők pedig néha türelmetlenek.)

Az író stílusa magával ragadott, így most vadászom a többi könyvét is. Jakob Streit könyveit egyébként nagyon szereti és felhasználja a tanításban a Waldorf rendszer is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése