2018. november 20., kedd

Kerek esztendő

Képtalálat a következőre: „kerek esztendő könyv”

Még tavasszal ajánlottam egy egész évet átfogó hagyományőrző könyv sorozatot (Világnak virága). Elárulom, hogy ezt a bejegyzést olvastátok a legtöbben a blogon. 

Ma egy hasonló sorozatot szeretnék bemutatni, ami kötetenként kisebb lélegzetvételű. A Kerek Esztendő az ünnepek, népszokások és más nevezetes napok mélyebb gyakorlati megéléséhez nyújt segítséget. A kötetek több szerzővel is büszkélkednek, és 2015-ben jelentek meg a Napfényes Élet Alapítvány gondozásában. (Ugyanitt meg is vásárolható.)

Kerek Isten fája,
Szép tizenkét ága.
Szép tizenkét ágának
Ötvenkét virága,
Ötvenkét virágán
Három aranyalma
Aki ezt kitalálja
Hull az áldás arra.

A könyvek előszavában az életünkben folyton váltakozó ritmusokról és az ezeket meghatározó természeti változásokról írnak a szerzők. Kiemelik az ember és természet szimbiotikus kapcsolatát, és felhívják a figyelmet arra a szomorú tényre, hogy mai világunkban ez a kapcsolat mennyire megváltozott, mennyire eltávolodott az ember a természettől. Ünnepeink, szertartásaink felszínessé, képmutatóvá és a kereskedelmi extraprofit-termelés eszközévé váltak. Meg kell állnunk és elgondolkodni azon, vajon melyek életünk valódi értékei? Mi a fontos igazán? 
A könyvsorozat ezen gondolkodók és keresők számára szeretne átfogó segítséget nyújtani, a mindennapokat újra életerővel feltölteni, hogy önmagunk és a természet ritmusára ráhangolódjunk. A sorozat segít elindítani bennünket, hogy gyermekeinkkel otthon is megélhessük az évkör visszatérő folyamatait.
Az előszó utáni bevezetőben kötetenként segítséget kap az olvasó a gyermeki környezet , az inspiráló otthon kialakításához, és a jó mesék kiválasztásához.  
Ezután időrendi sorrendben halad az adott évszak ünnepeit, szokásait, dalait, verseit, meséit bemutatva. Természetesen 1-2 finomság receptje sem maradhat el a számtalan barkácsolnivaló mellett. 
Vegyük sorra, mit is készíthetünk közösen  gyermekünkkel az egyes kötetekben.
Tavasz: virágbaba, horgolt sapka, hímzett piros tojás, skatulyás nyuszi, gyapjútündér, nemezelt pillangó, selyemszoknya és fátyol.
Nyár: szélforgó, mozgatható képjáték, koszorúfonás, kavicsfestés, törölközőtáska, napraforgóbaba, kalimba, kalászmandala.
Ősz: zoknilovacska, fakard és bot, papírsárkány, bogyónyaklánc, dióbélmanó, famanó, nemezelt manó, lámpás, egér és süni.
Tél: betlehem, angyal, gyertyamártogatás, karácsonyfadísz, mécsestartók, borogatópárna, madáretető, akvarellkép, szádfa és körmöcskehasználata, pompon.

Minden kötet állandó változója az évszakasztal, melynek elrendezésében is sok segítséget kap a kezdő olvasó is. 
Külön tetszik a nyári kötetben a születésnap megélésének és megünneplésének meghitt "forgatókönyve", és hogy a téli kötet külön kitér a gyógyító gondoskodásra betegségek idején. 
Mindegyik könyv végén bőséges felhasznált irodalmi listát találunk, és a szabásminták sem hiányozhatnak. 
A könyv képei, illusztrációi ízlésesek, szívet melengetőek, bár néha lehetne több szöveg is. 
Összességében egy nagyon hasznos, elengedhetetlen sorozatnak tartom. Főleg kisgyerekes családok polcára kívánkozik. Hiányérzetem egyedül a könyv rövidségéből adódik. Úgy érzem, egy kicsit több tartalmat bőven elbírt volna még. De ezzel nem vagyok egyedül- akikkel szóba került a könyv, és ismerik, hasonló a véleményük.
Eddig kölcsönbe voltak nálam az egyes kötetek, de most úgy érzem, hogy méltó helye lesz a karácsonyfa alatt idén. 
Képtalálat a következőre: „kerek esztendő könyv”
Képtalálat a következőre: „kerek esztendő könyv”

Képtalálat a következőre: „kerek esztendő könyv”

Képtalálat a következőre: „kerek esztendő könyv”
Még több ízelítőt a könyvekből ezen az oldalon találtok. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése