2019. május 6., hétfő

A ló, aki édességet tüsszentett

Képtalálat a következőre: „a ló aki édességet tüsszentett”

Bodor Attila kedves lovas története nem csak a lányokat, de az édességkedvelő fiúkat is elvarázsolja. Ki ne szeretne egy olyan lovat, mint Patás Mátyás, aki mellesleg édességet tüsszent?! Ő egy nem mindennapi ló, habár története mindennapiként indul: Józsi apó mellett töltötte dolgos éveit, míg a gazda tudott vele a birtokán dolgozni. Aztán mindketten megöregedtek, kevesebbet tudtak dolgozni, így a betevő falat is kevesebb lett. Józsi apó nehéz szívvel belátta, hogy a lovat el kell adnia, mert nem tudja eltartani. Felrakta az utánfutóra, hogy elvigye a vásárba...

Képtalálat a következÅ‘re: „a ló aki édességet tüsszentett” Képtalálat a következÅ‘re: „a ló aki édességet tüsszentett”

Közben a nagy vihar elszakította őket egymástól, így Matyi elveszett. Útközben varázslatos dolgok történtek vele a tulipános kertben, míg nem találkozott a 8. születésnapját ünneplő Mesivel, aki azonnal megörült neki, és hazavitte.

Kapcsolódó kép


Képtalálat a következőre: „a ló aki édességet tüsszentett”

Mesiék egy kis lakásban laknak egy városkában rengeteg állattal, de anyukája és apukája nagyon jó fejek, az új négylábú patást kedvesen fogadják. Közben kiderül, hogy a lovacska édességet, süteményt, tortát és minyont tüsszent. A család így az eddigi kifőzdét cukrászdára cseréli, ahol az ínycsiklandó finomságokat mindenki szeretné megkóstolni.

Képtalálat a következőre: „a ló aki édességet tüsszentett”
A híres cukrászdának egy étteremkritikus kóstolása után megy igazán híre, így Józsi papa az újságban ismer rá Matyira. Megdobban a szíve, és felkeresi. 
Minden jóra fordul a kedves történet végére: Józsi apó adósságát kifizeti Mesi apukája a cukrászdai bevételből, így a tanyáját meg tudja tartani. És nem csak lovát kapja vissza, hanem vele együtt családja is lesz: Mesiék hozzá költöznek a tanyára állatostul együtt. Matyi azonban elveszti varázslatos képességét (amit senki sem bán), és boldogan élnek. 

Képtalálat a következőre: „a ló aki édességet tüsszentett”

Eddig a szívmelengető, kedves történet, melyben szeretetről és megértésről olvashatunk. Már az öt évesek is szívesen hallgatják, a kisiskolásoknak pedig remek olvasmány a tíz fejezetre osztott sztori. 

Külön említést érdemel még a könyv illusztrátora, Szimonidesz Kovács Hajnalka. A rajzok színei visszafogottak, nem rikítóak. Az egész oldalas rajzok pedig sokszor átnyúlnak a következő oldalra. Hűen tükrözik a kedves történet hangulatát. 
A gyerekeim nem tudnak betelni vele. Szerintem is többszöri olvasást igényel, olyan jó. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése