2019. december 22., vasárnap

Karácsony. Magyar hagyományok

Képtalálat a következőre: „karácsony magyar hagyományok”

Karácsony az emberiség legkiemelkedőbb és legbensőségesebb ünnepe. A keresztény eredetű ünnep Jézus Krisztus születésének napja. Azonban az évszázadok alatt a karácsony az öröm, a békesség, a család, az otthon ünnepévé vált. 
Ennek az ősi szép ünnepnek az eredetéről, szokásairól, hagyományairól olvashatunk Tészabó Júlia művészettörténész eme értékes kultúrtörténeti írásában, mely elsősorban magyar vonatkozású. 

A fiatalabb közönség több, mint 250 gyönyörű illusztráció segítségével képzelheti maga elé a régmúlt karácsonyokat, mi pedig nosztalgiázhatunk. A képek többsége igazi képző- és iparművészeti remek, archív és kortárs fotók, képeslapok, hirdetések, díszek. 
Remek kiindulópontjai lehetnek egy-egy családi mesélésnek, beszélgetésnek, hogy mi felnőttek gyermekként hogy is éltük meg az ünnepet. A könyv kínálta tartalom alapján beszélgethetünk betlehemezésről, a karácsonyfa szimbólumairól, színeiről, az étkezési hagyományokról vagy hogy hogyhogy nálunk a Jézuska jön, míg másnál az Angyal, vagy a Mikulás karácsonykor. 





 A könyv az ajándékozás kapcsán egy fővárosi áruház karácsonyi kínálatának újságreklámját is mellékeli.


Én személy szerint imádom a régi képeslapokat. Gyönyörű darabokat nézegethetünk kedvünkre.



Most először úgy érzem kevés vagyok eme gyönyörű könyv bemutatására. Csak ízelítőt tudok adni, hogy kézbe vegyétek, lapozgassátok, és azt mondjátok 'a polcunkon a helye'. Hogy gyermekeink, unokáink is lássák, szívükben hordozzák eleink ünneplését. 

Áldott, békés, boldog karácsonyt kívánok mindenkinek!

Képtalálat a következőre: „jézus a jászolban”


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése