2018. szeptember 27., csütörtök

Lilla és Tündérbogyó

Képtalálat a következőre: „lilla és tündérbogyó”

Mindenkinek van egy könyve, ami valamiért nagyon közel áll a szívéhez. Nem feltétlen a kedvence. Megmagyarázhatatlan. Talán csak éppen jókor (az életében), jó helyen olvasta. 

Kádár Annamária Lilla és Tündérbogyója az én Klárám könyve. 
Még tavasszal leptem meg vele, csak úgy. A szerző mesepszichológiás könyveit ismerem, így tudtam, hogy nem fogok mellé nyúlni, ha egy kis érzelmi töltődésre van szüksége a gyermeknek.

A könyvben az eddig megjelent könyvek meséi találhatók csokorba kötve újakkal együtt, összesen 30. Minden mese elején egy illusztráció Moldován Máriától. Besorolásuk szerint érzelmi intelligencia fejlesztő mesék. 

 Képtalálat a következÅ‘re: „lilla és tündérbogyó moldován mária”             Képtalálat a következÅ‘re: „lilla és tündérbogyó moldován mária”

Bevallom, nehezen indultunk neki, mert a kevés kép miatt nem volt annyira csábító Klárának. De csupán csak az első mesét kellett elolvasni az én kérésemre, a többi miatt pedig már a leányzó nyaggatott. 

Eláruljam mi van az első mesében?
Lillához, a főszereplőhöz megérkezik Tündérbogyó (akit sokszor csak Bogyesznek hív, ami roppant muris Klára szerint), egy icipici tündér, akit csak ő lát. Bogyó segít Lillának legyőzni a félelmét, ami épp a boszorkány miatt van, aki esténként a sötétben megcsiklandozza fakanalával a paplan alól kilógó talpát. Legalább kétszer indítottunk ezzel a mesével, hogy aztán valóban Klára sötétség miatti félelme is apadjon. 

Képtalálat a következőre: „lilla és tündérbogyó moldován mária”

Egy ilyen kezdet után nem számított, hogy nincs elég kép, mert beindult a fantáziánk. 

Lilla egy szerető családban nevelkedő kislány, akinek közben megszületik Attila nevű testvére, majd a könyv végére már ő is igazi játszótársa testvérének és Tündérbogyónak. Lillával nagyon könnyű azonosulni, hisz ki ne szeretne ilyen szeretetteljes, meghitt családban felnőni? 
A meséken keresztül megismerhetjük a családi szokásokat, ünnepeket, és a családtagokat.

Képtalálat a következőre: „lilla és tündérbogyó moldován mária”

Egyszerűen kinyílik a szívünk. Mindenkinek, aki olvassa és hallgatja (gyakran jöttek fülelni a tesók is egy-egy mesénél) a meséket. 
Egy érzelmileg fejlett, okos szülőpáros képe rajzolódik ki nekem a mesékből, ami persze túl idillikus, de sok-sok mindent tanultam és ötleteket is kaptam szülőként. 
Például a Szívemben születtél c. mesében, ahol Tündérbogyó elmeséli, ő hogyan született. 
Vagy a család közös mesés rituáléja: "Anya nagyon szeretett mesélni, és ilyenkor senki nem zavarhatta meg őket: sem a telefon, sem a szomszédok, sem  a barátok, sem Panni kutya. Mindig kitették az ajtóra a kis táblácskát: Pszt, maradj csendben- mesét mondunk! Sokszor apa is leült mesélni, ő mondta a legjobb mesét, a képzeletéből. Anya befeküdt középre az ágyba, Attila az egyik oldalára, a másik oldalára pedig Lilla. Meggyújtották a mesegyertyát, összebújtak a paplan alatt, és először elmondták a mesekezdő mondókájukat: "Ez a világ olyan kerek, akárcsak a sári berek. Kerek is meg gömbölyű. Ez a világ gyönyörű." Ha délután meséltek, akkor elővették a mesepárnát, pont úgy, mint az oviban, megcsengették a mesecsengőt, és elkezdődhetett a nagy mesemondás."

A legszívbemarkolóbb és Klárát legjobban foglalkoztató mese azonban az utolsó, melyben Lilláék egy vak kislánnyal találkoznak a játszótéren, aki elmeséli nekik, hogy ő hogyan is tud a szívével látni. Azóta is sokat beszélgetünk erről... 

Képtalálat a következőre: „lilla és tündérbogyó moldován mária”


ui.: Nincsenek különösebb könyvjelzőink, a könyveinkben, amiket olvasunk. Csak ebben. KLára választotta Szegedi Katalin Holle anyós illusztrációját, mert szerinte pont illik rá Tündérbogyó testvérének, Tündér Rozinának a leírása. 

Képtalálat a következőre: „szegedi katalin holle anyó”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése