2018. szeptember 9., vasárnap

Négy évszak az öreg tölgyön

Képtalálat a következőre: „négy évszak az öreg tölgyön”

Rég gondoltam a legkisebbekre, így ma elhoztam a gyermekeim egyik kedvenc kemény kötésű lapozóját, ami egyben képes olvasó is. 

Ez a nagy tölgyfa alakú könyvecske még egy szép decemberi napon várta a őket a karácsonyfa alatt. Telitalálat lett, így azóta meséljük, nézegetjük, lapozzuk.

Az öreg tölgy lakója a Mókus család, a Bagoly házaspár, a Tapsifüles család és a Sárgarigó házaspár, akikkel évszakról évszakra bújócskázhatunk. Hogy hogyan? A képeken sok-sok kis ablakocska, ajtócska bújik meg, így a szöveget olvasva, ezeket kinyitva megtaláljuk az állatokat. Ez főleg a kisebbeknek élmény. De az óvodás korosztály sem marad tétlen, mert ők az olvasásban tudnak segíteni, mivel a szövegben egy-egy tárgy vagy szereplő képe látható a leírt szöveg helyett.

Képtalálat a következőre: „négy évszak az öreg tölgyön”

Nagy mulatság mindig, mikor ketten olvassuk a szöveget. Én húzom az ujjam, hogy lássa a gyermek, hogy hol tartunk, majd ahol én abbahagyom, ő mondja a kép nevét. Ha még nem játszottatok ilyet, próbáljátok ki feltétlen, nagyon jó móka!

A mesén túl a képekről is tudunk beszélgetni, mert szépen láttatja a könyv az évszakok változását. A fa szépen virágba borul tavasszal. Amit hiányolok viszont, hogy a virágzás után a termés, a makk hiányzik. Pedig a mókusok nagyon szeretik. Mókus papa pedig dióért megy... Miért is??? Na mindegy. Ettől függetlenül a gyerekekkel a legtöbbet az őszről és a télről beszélgetünk. Ősszel jönnek a vadászok, és ez nagyon felcsigázza őket, télen pedig karácsony van/lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése