2018. december 20., csütörtök

Karácsonyi vándorok

Képtalálat a következőre: „lackfi karácsonyi vándorok”

Ezt a könyvet a címe és a borítója alapján választottam. Ti is szoktatok ez alapján könyvet választani?
Bár Lackfi János, a szerző neve azért adott valamiféle támpontot, hogy nem nyúlok mellé, de azért így is volt egy kis aggodalmam, hogy fogadják majd a gyerekek.
Szerintetek? Ismét csak egy legény várta estéről estére a folytatást, Nándi. Így elmondhatom, hogy inkább a 9 éves korosztályt szólítja meg a történet. 

Lackfi regényében nem kevesebbre vállalkozik, minthogy a Háromkirályok szemszögéből mutatja be Jézus születésmítoszát, mégpedig úgy, hogy a hagyományos történetet meghagyva a királyok új identitást nyernek. Gáspár, Menyhért és Boldizsár egészen emberi tulajdonságokkal rendelkeznek, gondjaik, lelkes naivitásuk és gyarlóságuk akár a mai is lehetne. 
A regény a Háromkirályok útnak indulásán, úton levésén és a karácsonyi történet jézusi magján keresztül próbálja kideríteni, kik voltak ezek a magasztos napkeleti bölcsek? Honnan jöttek? Milyen hátterük lehetett? Kinek vitték tovább az örömhírt?

Élettörténetük azon a ponton kezdődik a könyvben, hogy megpróbálnak anyagi javaiktól megszabadulni. Minden furfangjukat bevetik, mindhiába. Ezen a ponton próbáltunk olvasóként a Háromkirályoknak mi magunk is segíteni, és mi is számba vettük a lehetőségeket ...
Ezek után rájönnek, hogy a testi erő sem elég egy időn túl, még mindig hiányzik valami. Többnapi szünet nélküli olvasás után sem lelik örömüket. Van azonban egy könyv, mely iránymutatást adhat arra nézve, hogy kalandvágytól fűtve merre induljanak el. Odaadják egymásnak a könyvet, hogy mindenki meggyőződjön róla, hogy Betlehem felé kell elindulniuk.

Itt tartunk most. Szerény számításaim szerint karácsonyra, mire a kis Jézus megszületik, mi is a három királyokkal elérünk Betlehembe üdvözölni a Kisdedet.

Kerekedjetek fel ti is Betlehembe a Karácsonyi vándorokkal!.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése