2019. február 12., kedd

Dombontúli mesék sorozat

Dombontúli mesék sorozat 1-14. kötet

A barátnőm lányai ismertettek meg ismét egy aranyos sorozattal, amit manapság olvasgatunk. Azért mondom, hogy olvasgatunk, mert pont a lányokat, az ovis és elsős korosztályt nem szólítja meg nálunk Lackfi János Dombontúli mesék sorozata. 
A kicsit túlkoros anya, és a mindjárt 9 éves fia nevetgél csak rajta jókat ... 
Egyedül a könyvek végén található lakópark alaprajza tetszik Katicának, amit egyből le is másolt. Sőt! Bogarásszák, ki hol lakik, merre van a titkos átjáró, a patak, stb. 

A lakóparkban 14 ház épült vagy épül, így a 14 rész mindegyikében egy-egy állatcsalád csemetéje csatlakozik a baráti bandához a lakóparkba költözéskor. A történet állandó főszereplője Csigalassú Biztibácsi, a biztonsági őr, aki szabadidejében fakanalakat farag. Fakanalai rendhagyóak, nem szokványosak, mondhatni szabályellenesek- annak ellenére, hogy Csigalassú Biztibácsi a szabályok betartásának őre is. Mindenki kívülről fújja, mit tilos csinálni a lakóparkban. Így pl. többek között tilos a patakba belefulladni. 
Elsőként az elefántot ismerjük meg, majd a teknőst, zsiráfot, stb. Nagyon találóan minden állatkölyök valamilyen fa után kapta a nevét: Bodza, Hárs, Kőris, ... Számomra kicsit nehéz volt társítani a neveket az állatokkal, de ez szerintem csak az én gyengeségem. Egyébként nagyon jó ötlet.

Külön kiemelném, hogy a szöveg különböző betűvel van szedve, hogy a párbeszédek jól elkülönüljenek. Könnyebb olvasni is. A könyv alapján készült hangoskönyv pedig szintén telitalálat (bár csak közvetetten tudom), mert a barátnőmék kocsijában 2 hónapja állandóan ez szól. Ő személy szerint lassan megbolondul, de a lányai átszellemülten ülnek a kocsiban, és hallgatják. Mi még itt nem tartunk, de szerintem csak azon múlik, hogy beszerzem-e. 

domb1_oldalpar-1

Horváth Ildi rajzai igazán szerethetővé teszik a karaktereket. Nekem nagyon tetszik a visszafogott színhasználata. 

A sorozatról még azt érdemes tudni, hogy 2016 év végén jelent meg az első kötet, majd havonta jelent meg a sorozat újabb része. Ez persze azt jelenti, hogy mára már egyben is meg lehet venni az egészet az olyan mohó olvasóknak, mint mi. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése