2019. március 4., hétfő

Mesélő atlasz. Magyarország



Gyerekkorom kedves ismeretterjesztő könyvét mutatom ma meg nektek, amire Nándi rácsapott a hétvégén, mikor a nagyszülőknél voltunk. 
A könyv nem mai darab, 1991-ben jelent meg D. Nagy Éva és Kiss István szerzőpáros neve alatt. 

Az atlasz Magyarország megyéit mutatja be rajzokon, amin a nagyobb városok, megyeszékhely, folyók, tavak és a mezőgazdaság és az ipar szempontjából fontos területek is jelölve vannak. 
A könyvben használt ábrák leírása rögtön az első oldalon található. 


Egy-egy megye oldalnyi helyet kap. A térkép mellett rajz illusztrálja a megye nevezetességeit, és bekeretezve pár sor idézi fel történelmi múltját. 


Az elmúlt majd' 20 év alatt bányák, üzemek zártak be, és iparágak szűntek meg, illetve jöttek létre, így van olyan információ, ami már nem aktuális. Ennek ellenére a gyermek kap egy átfogó képet saját hazájáról, az ország közigazgatási felosztásáról és még számtalan "kincsről", amit érdemes látni, megismerni.


A könyv kívül kemény borítós, belül azonban leporelló jellegű. A leporelló egyik oldalán a Dunántúli megyék találhatók, a másikon a többi tíz. 

A földrajz iránt érdeklődő iskolásokat elbűvöli a sok információ és maga az atlasz. Nándi egy óra leforgása alatt elsajátította a megyéket a székhelyekkel. Tudását az interneten vaktérképen
(http://www.geoquizzes.com/hu/magyarorszag/megyek.html) tesztelte, és addig csinálta újra, míg 100 %-os nem lett. 


Jelenleg antikváriumokban és használtan lehet hozzájutni - elég sokan szeretnének megszabadulni tőle, így, ha megtetszett könnyen be tudjátok szerezni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése