2019. november 27., szerda

Alvajárók

Képtalálat a következőre: „alvajárók könyv”


A világháborúk kitörése kapcsán „sokan” hozakodnak elő a bűnös nemzet fogalmával. A 20. század két nagy világégésének felelőseként előszeretettel szokták megnevezni a német nemzetet. Az első világháborút lezáró békediktátum kapcsán is szívesen hozakodnak elő a magyarok felelősségével, és azzal, hogy a világháború kitörésében betöltött szerepe miatt igazságos volt az a történelmi Magyarország megcsonkítása. 

Christopher Clark könyvét olvasva azonban egyértelművé válik, hogy az előbb leírt sztereotípiák abból fakadnak, hogy a történelmet a győztesek „írják”. A mű végig izgalmas és lebilincselő olvasmány és bepillantást enged a politikacsinálás kulisszatitkaiba. Különösen érdekes a szerbek felelősségét és állandó agitációját érintő rész elolvasása, amely mintegy szükségszerűen vezetett el Szarajevóhoz. Emellett váltakozó helyszínként feltűnik Bécs, Berlin, London, Párizs, Pétervár, rettenetesen kuszára szőtt érdekekkel, szövetségi viszonyokkal, nagyhatalmi ambíciókkal. 

Ami biztos: a mű elolvasása után egyértelműen kijelenthetjük, hogy a világháborúhoz vezető út a kölcsönös bizalmatlanság, félreértések, téves megítélések sorozatának volt betudható, így nem varrható egyetlen nemzet, politikus vagy uralkodó nyakába sem. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése