2018. december 11., kedd

Karácsonyi levelek

Képtalálat a következőre: „karácsonyi levelek”
Ebben a hónapban igyekszem csak karácsonyi témájú könyveket hozni a blogra, hiszen mindenkit a közelgő ünnepre való ráhangolódás és készülődés foglalkoztat.

J.R.R. Tolkien könyve, a Karácsonyi levelek szívmelengető olvasmány, szerintem kihagyhatatlan az ünnepi időszakban. 
Az író 23 éven keresztül (1920 és 1943 között) küldött Karácsony Apó nevében évente egy levelet gyermekeinek. Ezek a levelek színes képekkel illusztráltak, hogy a Tolkien család egyre népesebb gyerekserege jobban el tudja képzelni Karácsony Apó életét. A levelek először Johnnak szólnak, majd ahogy születnek a testvérek - Michael, Christopher és Priscilla-, őket is megszólítja Karácsony Apó.
Az író egy egész Télapó univerzumot alkotott egyre növekvő segítőkkel. Az idő előrehaladtával  a Jegesmedvén kívül Hómanók, vörös Törpék és Hóemberek is bekapcsolódnak az Északi-sarki "kalandba", és válnak az öreg Úr igazi segítőivé. 

Én személy szerint nagyon szeretem olvasni, nézegetni ezeket a leveleket, mert szerencsére az eredeti angol nyelvű cirádás betűkkel írt  leveleket is olvashatjuk a fordítás mellett. 

Képtalálat a következőre: „karácsonyi levelek”

Már egy hete forgatom a könyvet, a gyerekekkel holnap kezdjük (befejeztük az eddig olvasottakat előbb). Épp elgondolkodtam, hogy a 23 levél pont karácsonyig is kitartana, ha december 1-én kezdtük volna. Sebaj, majd jövőre. 

Azt hiszem, ezek a 23 éven át írt levelek igazi kincsek a Tolkien család életében. Egy nagyszerű apa kitartását és lelkesedését ismerhetjük meg a könyv által. És valljuk be, ki ne irigykedne egy kicsit, akár a gyermek, akár a felnőtt oldalát nézzük. 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése